Hasses garage

Här kan ni följa mina bil projekt i mitt garage, få tips och idéer på lösningar, hitta bra inköpsställen. Samt följa med mig på bilträffar, cruising och bankörning.

TIG Svetskurs hos Verktygsboden

Publicerad 2019-06-04 14:50:00 i Allmänt, Om mig,

Fick en svetskurs i 60 års present av min kära Lotta. Troligen har hon hört mitt svärande och stönade med gamla MIG/MAG svetsen. Eller så tyckte hon att mina försök till svetsar såg för jävliga ut. 😃
 
 
 Start på morgonen ute på deras utbildningscenter i Bogstena några mil norr om Borås.
 
 
Imponerande verkstad med all typ av utrusning som man vill ha.
 
 
Vi fick en grundlig teoretis genomgång av deras duktiga utbildare Adam.
 
 
Efter genomgången av teorin och maskinen blev vi tilldelade var sin arbetsplats där vi ägnade resten av dagen till en massa praktiska övningar.
 
 
 
Det första vi fick göra var att lära oss att slipa till själva svetselektroden. Bara detta var en konst och jag tror jag gjorde om det hundra gånger under dagen. Ha ha ha
 
 
Sedan var det bara att sätta igång.
 
 
Fick börja med att bara lägga på remsor på en vanlig stålbit, det gick rätt bra efter en stund. Men sedan skulle vi svetsa i vinkel och hålla bägge bitarna lika varma. Då vart det helt annorlunda..... Men men övning ger färdighet.
 
 
Efter det prövade vi även på tunnplåts svets med pulsering. pulsfunktion är bra att ha när man kör tunnplåt. Fick även testa att setsa på aluminum fram mot eftermiddagen. Det var enklare än vad jag trodde från början.
 
 
Skall man köpa en enkel TIG för hemmabruk när man håller på med bilar som jag, då vart vi rekomenderade att titta på denna lilla netta maskin. (Har pulssvets)
 
 
 
Kan varmt rekomendera denna kurs om man vill komma igång med grunderna i TIG svetsning. Adam var mycket trevlig och lugn i sitt sätt att lära ut, tog sig tid att titta på vad man gjorde och hade problem med. Gruppen var bara på 8 personer, så det vart en bra sammanhållning under dagen. Vill man förkovra sig i andra tekniker så har Verktygsboden en uppsjö av olika kurser som man kan gå.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela