Hasses garage

Här kan ni följa mina bil projekt i mitt garage, få tips och idéer på lösningar, hitta bra inköpsställen. Samt följa med mig på bilträffar, cruising och bankörning.

Kampen mot roste, part 5

Publicerad 2020-11-13 17:15:49 i Allmänt,

Nu har det blivit dags för att se hur framskärmarna ser ut. Tidigare har jag bara tagit bort dem och ställt dem i förrådet, men nu skall vi se hur de mår. Hoppas inte på några större överraskningar. 
Som ni ser så har det blivit en hel del genomrostning genom lacken med tiden. 
 
Alla kanter är också angripna med rost där lacken har slitits ner. Allt detta måst slipas ner och behandlas innan ny färg kan läggas på.
 
Här har jag slipat rent den nedre delen längst fram på skärmen där lyset skall sitta, Så här långt är det bara ytrost och inga större överraskningar. 
 
Bara ta fram alla slipverktyg och skyddsutrustning och slipa, och slipa, och slipa, och slipa 
 
När all ytrost är borta tar jag fram de g:a handdukar som är indrängta i X-Rost medel. lägger ut dem på skärmen så får de kemist göra rent resten av rosten på djupet under natten. 
 
Att smeta ut X-Rost är som en blandning av Coca Cola, Tjära och Spilolja. Ett riktigt klet, men väldigt eftektivt. Man får sätta ut lite burkar här och där som skýdd för golvet. X-Rost ger en del fula fläckar på golvet. 
 
Sedan är det "bara" att flytta runt duken på hela skärmen för att få en riktigt bra djuprengöring av rosten. 
 
Så i morgon får man lyfta på täcket och se hur det ser ut inunder efter nattens etsning. 
 
När man slipar rent en skärm på detta vis får man samtidigt passa på att fixa till de små bucklor som uppkommit under de 64 år som bilen vart igång. 
 
Här ser man tydligt vilken skillnad X-Rost har gjort. Över delen av bilden där jag lagt på spackel är helt ren från rost och den nedre delen är svagt brunfärgad av ytrost, trots att den är hårt slipad med stålrondell
 
När man är nöjd med resultatet lägger man på zinkprimer på rena metallytor och röd primer på de ställen där man har gjort lagningar. Detta är till för att skydda mot nya rostangrepp innan lackeringen kommer att ske. 
 
Man får även passa på att skydda alla kanter runt om så att inte ny rost kryper runt hörnet, om man säger så. Efter detta skall sedan hela insidan på skärmen blästras, grundmålas, underredsbahandlas och lackas. men det blir till sommaren 2021. 
 
Den lilla "kepsen" som finns över framlyser är ett riktig "råttbo" där rosten kan få fäste. På 50-talet visste man inte vad rostskydd och underredsmassa var för något. Bilen byggdes för att hälla i 3-5 år sedan skulle man köpa en ny, så varför hålla på med rostskydd. Bilen levererades med helt plåtrena undersidor, fullständigt otänkbart idag. Tur att de hade bättre plåt på den tiden. Därför är dessa skrymslen och vrår väldigt noga att kolla upp. 
 
Även längst in uppe vid lyset ser plåten hyfsat bra ut. Tack för det, är inget roligt ställe att laga rost på. Sandy leverarar fortfarande det hon skall :-)
 
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela