Hasses garage

Här kan ni följa mina bil projekt i mitt garage, få tips och idéer på lösningar, hitta bra inköpsställen. Samt följa med mig på bilträffar, cruising och bankörning.

Scoop på huven

Publicerad 2022-10-29 14:17:05 i Allmänt, Chevy -55,

På den riktiga filmbilen finns ett scoop på huven. Detta fyller flera funktioner, dels matas förgasaren med kall luft utifrån via scoopet som gör att motorn går bättre och dels fungerar det som en skorsten och släpper ut värme när man står still. I och med att jag vill likna filmbilen så mycket som går och med ovan funktioner började jag leta var man kan få tag på detta scoop. Går liksom inte att köpa på Biltema......
 
Efter en hel del letande hittade jag Jocke som bor uppe mellan Hudiksvall och Sundsvall, han bygger bland annat plastbåtar, men även delar till bilar. Han hade gjort en gjutform utefter bilder från filmen, som han bearbetat i Photoshop. Riktigt seriöst jobb. Han kunde tillverkade ett till mig.
 
Innan det var dags att lämna det på lack så skulle fästen fixas. Jag tänkte inte plasta fast det som många gör med sina scoop. Jag skaffade små vinkeljärn som jag plastade fast på insidan för att sedan kunna skruva fast det på huven. (Där de blå strecken är.)
 
Slipat och grundlackat inför slutlacken.
 
Så här vart det när lacken var klar. 
 
Nu kom det tuffa beslutet, var skall det sitta på huven? Ja! i mitten "Självklar" men försök hitta mitten på en yta som är böjd åt att håll är inte lätt. Hur långt fram och bak? Var är luftfiltret inne i motorrumet. Finns det stag och förstärkningar på insidan av huven? Bara fram med lasern och digital mätare. 
 
Som proffsen brukar säga....... Mät sex gånger, såga en !!!! Kloka ord. 
 
Efter att jag nätt upp allt och kollat det flera gånger kom bror Stephan hit som överkontrolant och en hjälpande hand. Till slut var vi överens om vart det skulle sitta, samt var hålet skulle vara. Det sista han säger till mig innan jag sätter borrmaskinen i plåten på en huv som kostar 25.000 kr. Är du riktigt säker på detta nu????? Skitstövel !!!
 
När väl starthålet för sticksågen var gjort, fanns ingen återvändo. Nu var det bara att såga på. 
 
På stadig hand tog jag mig runt hela cirkeln. Ser väldigt koncentrerad ut, men det måste man vara för ett sånt här jobb, ett minsta lilla fel och man får skicka hela huven på omlack. (Dyrt)
 
Stephan hjälpte till med dammsugaren för att få bort alla metallspån, så vi inte skulle repa lacken.
 
Titta! Det var ett hål och det ser riktigt runt och fint ut. 
 
Locket som vi fick bort får vi spara till eftervärlden, om det är någon som vill göra huven till original igen, men det kommer inte att ske på min livstid.
 
Efter detta är det bara att slipa av knterna lite grann och sedan ta bort maskeringen.
 
 
Monterat och klart. Allt gick bra, inte en enda miss.
Mellan huven och scoopet monterades en tunn kromlist för att få en snygg inramning. 
 
Vart en lite kaxigare atityd på hela bilen, eller vad tycker ni?
 
 
Vet inte vad nästa inlägg kommer att handla om, men jag har några stora grejor på gång i vinter. Dels skall vi få ny klädsel och innertak på plats. Motorn skall lyftas ut för att byta oljepump och i samband med detta skall även styrningen byggas om till servo. Så det finns saker att göra denna vinter också. 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela