Hasses garage

Här kan ni följa mina bil projekt i mitt garage, få tips och idéer på lösningar, hitta bra inköpsställen. Samt följa med mig på bilträffar, cruising och bankörning.

Montering av innertak

Publicerad 2023-07-20 14:03:57 i Allmänt,

Nu är det dags att montera innertak. Efter att sett lite filmer på You Tube har jag insett att det är inte helt enkelt. Som tur är har Tomas Koskinen (Sadelmakaren) hjälp mig med många goda råd. Han har även sytt upp taket.
 
Först måste man hitta byglarna som skall sitta i taket, då jag inte fick med dessa till bilen. Ut och leta på webben, efter ett tag fick jag napp på en kille i vår facebook grupp som hade. Det blev affär och hav skickade upp dem.
 
Efter att fått hem dem och kollat upp var alla skall sitta, då förstod jag att detta var ett hopplock av bågar som blivit över, några var smala, några tjocka, några för långa och så vidare, efter en kontakt med säljaren igen, fick jag hälften av pengarna tillbaka. Använde de som gick. Hittad sedan en butik som sålde rakt stål, då kunde jag själv böja till de som saknades. 
 
Byglarna provade inne i bilen för att se att alla följer taklinjen rätt. Man vill ju att taket skall vara rakt spänt när det kommer på plats. 
 
Fick tips av Tomas att fixera bågarna med klämor gjort av ett vanligt "hålband" och självborrande skruv. Detta gör att byglarna inte hoppar ur sin lägen när man spänner och drar i tyget. Enkelt men smart.
 
Nu är alla byglarna på plats och tyget som nu hänger ned, skall sträckas och häftas fast runt kanterna. Jag även tagut ur framrutan för att lättar komma åt att montera taket i framkanten. 
 
Det var inte helt lätt att få dit taket i baksätet då urbågen står där, fick trixa in alla bygarna på tvären för att sedan vända dem rätt och sätta fast dem en efter en. Men med hjälpa av Lotta som drog i ena änden och jag som tryckte i andra så gick det. 
 
Vid dörrarna skall tyget vikas och stoppas upp innanför ett plåtbläck som sitter precis vid kanten av tätningslisten för dörren. Man får använda en tunn spackelspade för att trycka upp tyget. Vi är nästa klara när denna bild togs, lite små veck kvar, men dessa skall gå att värma bort. 
 
Här ser ni hur taket sträcks och häftas fast i bakkant vid rutan. Runt alla rutor finns en hårdgummilist som är limmad och skruvad, för att man skall kunna häftar i. En tycklufts driven häftpistol med rätt typ av klammer är ett måste. Jag köpte min på Biltema. Fördel om man kan få tag på en med "längre" huvud, då är det lättare att komma åt, Biltemas var lite kort.
Över detta kommer en plåtlist som döljer alla klammer. 
 
Nu är taket fram även spännt och häftat i framkanten runt vindrutan. 
 
Allt klart och kupe´ lampan monterad. 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela