Hasses garage

Här kan ni följa mina bil projekt i mitt garage, få tips och idéer på lösningar, hitta bra inköpsställen. Samt följa med mig på bilträffar, cruising och bankörning.

Lackering av underrede

Publicerad 2021-09-21 18:13:18 i Allmänt, Chevy -55,

Efter att allt var blästrat och vi försökt få bort så mycket sand som möjligt, är det dags att börja fixa till underredet på karossen. Efter att dammsugit, blåst med tryckluft, banka och slagit, vänt och vridigt på karossen för att få bort alla sand, kände jag mig mogen att börja lägga på grundfärgen. 
Först gällde det att täcka de delar som inte skulle ha färg på sig just nu. Det var som att slå in en gigantiskt stor julklapp, tur att man slapp snörerna. 
 
Nu tror jag att allt är täckt och det gick åt c:a 50 meter maskeringstape. 
 
Dags att plocka fram g:a färgsprutan och se om talangerna sitter kvar efter 40 år. Färg, härdare och förtunning skulle spädas till en sprutbar blandning. När jag öppnade burken med grundfärgen så fick jag en chock, den som gele......... Det tog ett bra tag innan man fått den att bland sig med de övriga komponeterna, jag var på väg att offra elvispen. 
 
När jag väl fort ordning på inställningar på sprutan, hittat rätt tryck och fått färgen tillräcklig tunn, så flöt det på väldigt bra och resultatet vart bra. Jag använd mig av en två komponet epox primer. 
 
Förutom underredet så fick även torpedväggen lite behövlig grundfärg på sig. 
 
Vädret var gynnsamt, nästan ingen vind och hyfsat varmt, vilket gjorde att jag kunde grunda alla smådelar ut på planen utanför garaget. 
 
Nästa steg i behandlingen var att lägga på en Body Cout, som skyddar mot stenskott samt ljudissolerar plåten. I motsats till traditopnell underredsmassa så stelan denna lite och går att måla över så man får en fin yta.
 
Jag använde mig av Biltemas tröskelskyddsmassa,  De har förpackningar som går att sätta direkt på spruthandtaget vilket gör att man slipper en massa slabb. 
Jag gjorde av med 8 burkar á 90 kr/st så det är väldigt prisvärt alternativ. Har tidigare använt detta på min Camaro med bra resultat. 
 
Jag sprutade även framskärmarna med detta, som ett skydd mot stenskott, inte så kul att få upp en sten i skärmen som gör en spricka i lacken om man bara har vanlig lack på insidan. 
 
Jag använde mig av en topplack som heter Temadur 20, som skall vara ortoligt slitstark. Här har jag lackera motorhuven på insidan med denna lack. 
 
Ser ut som de gammal lackerar takterna sitter i. Jag tycker att resultatet vart lysande. 
 
Jag bestämde mig också för att lägga på ett lager av Temadur 20 uppe på Body Couten, för att få en lite slätare yta som blir lättare att hålla rent framöver. 
 
Även fast man står ute i ett väl ventilerat tält, kräver det att man har bra skyddsutrustning, gaseran från de här lackerna är inte att leka med. Samt att det är väldigt praktiskt att använda en engångsoverall.
 
Jag har sagt det förr, otroligt vad vissa arbetsmoment blir lättar med denna karossurra. Här kom jag åt alla vrår och skrymslen i hjulhuset utan problem.
 
Även bagaget lackades svart med Temadur. Bagaget kommer sedan att kläs in med tyg. Men nu är det i alla fall lackat med bra skyddsfärg som håller länge framöver.
 
Torpedväggen fram fick sig också lite färg. Här tror jag att vi kommer att lägga på samma lack som bilen får på utsidan, för att göra mottorrummet riktigt snyggt. Blir mycket svart och många krom detaljer. 
 
All maskering borttagen efter denna först behandling. Nästa moment blir att lackera allt inne i cupen och det kommer att kräva ett gediget maskeringsarbete. Man vill ju inte ha färgdamm på karossen eller på det som man nu har målat. Mer om detta i nästa avsnitt. 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela